Thu. May 23rd, 2019

Θεραπεία και πρόληψη των μυκήτων των νυχιών

mikites sta podia

Θεραπεία και πρόληψη των μυκήτων των νυχιών

Η θεραπεία για τους μύκητες των νυχιών είναι πολύ σημαντική και πρέπει να ξεκινά αμέσως μόλις εντοπίσετε τα πρώτα σημάδια στα νύχια σας. Όσο πιο γρήγορα ξεκινάτε τη θεραπεία τόσο το καλύτερο.

Αν οι μύκητες των ποδιών μείνουν χωρίς θεραπεία μπορεί να γίνουν πολύ οδυνηροί. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι αγνοούν τα πρώτα συμπτώματα των μυκήτων των νυχιών και δεν τους αντιμετωπίζουν αν δεν επιδεινωθούν.

Έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 3 με 5% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μύκητες στα νύχια.

Τις περισσότερες περιπτώσεις οι μύκητες εμφανίζονται στα νύχια των ποδιών. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κάλτσες και τα παπούτσια κρατούν τα νύχια των ποδιών σε σκοτεινές, υγρές και ζεστές συνθήκες. Αυτές που είναι οι ιδανικές για να αναπτυχθούν οι μύκητες.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ποιες είναι οι καλύτερες θεραπείες για τους μύκητες των νυχιών αλλά και πως μπορούμε να προστατευτούμε για να μην εμφανίσουμε ποτέ.

Τι είναι οι μύκητες των νυχιών;

Ο μύκητας των νυχιών -λέγεται και ονυχομυκητίαση- αποτελείται από μικροοργανισμούς που μπορεί να μολύνουν τα νύχια των χεριών και των ποδιών. Αυτοί οι μικροοργανισμοί ονομάζονται δερματόφυτα.

Οι μύκητες είναι παράσιτα φυτικών οργανισμών όπως είναι και η μούχλα, δεν περιέχουν χλωροφύλλη  και γι’ αυτό το λόγο δεν χρειάζονται το φως του ήλιου για να αναπτυχθούν.

Οι μύκητες των νυχιών είναι αρκετά συνηθισμένοι καθώς είναι παρά πολλοί οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί έστω μια φορά στη ζωή τους.

Από τη στιγμή που οι μύκητες εισχωρήσουν κάτω από την επιφάνεια των νυχιών σας είναι πολύ δύσκολο να τους φτάσετε και να εμποδίσετε την ανάπτυξη τους.

Το νύχι κατά κάποιον τρόπο προστατεύει τους μύκητες όσο αυτοί αναπτύσσονται και μεγαλώνουν. Για αυτό το λόγο η πρόληψη είναι πολλή σημαντική για τους μύκητες των νυχιών.

Μερικές φορές οι μύκητες των νυχιών μπορούν να μεταφερθούν από έναν άνθρωπο σε κάποιον άλλο. Οι μύκητες μπορούν να επιζήσουν σε μέρη όπου ο αέρας είναι υγρός και οι άνθρωποι περπατούν ξυπόλητοι.

Μέρη στα οποία θα μπορούσατε να κολλήσετε μύκητες των ποδιών είναι:

 • Ντους
 • Λουτρά
 • Αποδυτήρια

Επίσης μπορείτε να κολλήσετε μύκητες των νυχιών αν μοιραστείτε τον νυχοκόπτη ή τη λίμα σας με κάποιον που είναι μολυσμένος.

Ακόμα είναι πολύ πιθανό οι μύκητες να εξαπλωθούν και σε άλλα νύχια.

Τι μπορεί να προκαλέσει τους μύκητες των νυχιών;

Οι μυκητιακοί οργανισμοί που προκαλούν τις μολύνσεις των νυχιών υπάρχουν σχεδόν παντού. Όμως μόλις εισχωρήσουν κάτω από την επιφάνεια των νυχιών είναι δύσκολο να θεραπευτούν.

Οτιδήποτε μπορεί να καταστρέψει το νύχι διευκολύνει την κίνηση και την εξάπλωση του μύκητα. Παραδείγματος χάρη ένας τραυματισμός του νυχιού ή ένα κόψιμο.

Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί επίσης να διευκολύνει την εξάπλωση της μόλυνσης. Οι γιατροί πιστεύουν ότι ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα είναι απαραίτητο για την θεραπεία των μυκήτων των νυχιών.

Πρόληψη μυκήτων των νυχιών

Αρκεί να ακολουθείτε κάποιες συγκεκριμένες προφυλάξεις που βασίζονται στη κοινή λογική και τους κανόνες υγιεινής. Έτσι οι πιθανότητες να εμφανίσετε οποιαδήποτε μόλυνση στα πόδια σας θα ελαχιστοποιηθούν.

Συμβουλές για να αποφύγετε τους μύκητες των ποδιών:

 • Πλένετε συχνά τα πόδια σας με νερό και σαπούνι.
 • Να θυμάστε πάντα να στεγνώνετε σχολαστικά τα πόδια σας αφού τα πλύνετε.
 • Φοράτε πάντα το σωστό μέγεθος παπουτσιών. Πολλοί άνθρωποι φορούν παπούτσια που δεν τους κάνουν ακριβώς προκαλώντας έτσι πολύ σημαντικά προβλήματα στα πόδια τους. Ένα παπούτσι με σταθερή σόλα και μαλακό πάνω μέρος είναι ιδανικό για τις καθημερινές σας δραστηριότητες.
 • Σε κοινόχρηστούς χώρους με ντους ή πισίνες φοράτε πάντα παντόφλες.
 • Τα νύχια των ποδιών πρέπει να κόβονται ευθεία έτσι ώστε να μην επεκτείνονται πέρα από την επιφάνεια του δαχτύλου.
 • Χρησιμοποιήστε ένα κατάλληλο σπρέι για τα πόδια με το οποίο θα ψεκάζετε τα νύχια και τα υποδήματα σας κάθε βράδυ.
 • Χρησιμοποιείτε υποδήματα που είναι κατασκευασμένα από υλικό που αφήνει τα πόδια να αναπνέουν.
 • Μην φοράτε σφιχτές κάλτσες ή καλσόν που προκαλούν εφίδρωση στα πόδια σας.
 • Φοράτε κάλτσες από συνθετικές ίνες που απομακρύνουν γρήγορα την υγρασία σε αντίθεση με τις βαμβακερές. Ιδιαίτερα όταν αθλείστε αυτό είναι πολύ σημαντικό.
 • Απολυμαίνετε τα σύνεργα του πεντικιούρ σας και μην καλύπτετε με βερνίκι τα νύχια που είναι μολυσμένα. Σημάδια μόλυνσης είναι ο αποχρωματισμός των νυχιών, τα λευκά στίγματα στην επιφάνεια τους και το πρήξιμο του δάχτυλου.

Με την κατάλληλη πρόληψη θα μπορέσετε να αποφύγετε οποιαδήποτε μόλυνση των ποδιών σας από μύκητες.

Αν όμως παρ’ όλες τις προφυλάξεις παρατηρήσετε σημάδια στα νύχια σας που παραπέμπουν σε μυκητίαση ξεκινήστε άμεσα τη θεραπεία με ένα σπρέι για τα νύχια.

Θεραπεία μυκήτων των νυχιών

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν πολλοί άνθρωποι και αφορά τη θεραπεία των μυκήτων είναι το να προσπαθούν με τους αντιμετωπίσουν με σπιτικές τεχνικές. Πολλοί ασθενείς χάνουν πολύτιμο χρόνο χρησιμοποιώντας ξύδι, χλωρίνη, αλκοόλ, στοματικό διάλυμα και πολλά άλλα.

Δυστυχώς μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις έχει τύχει να έχουν καλά αποτελέσματα όλες αυτές οι σπιτικές θεραπείες. Το πιο άσχημο είναι ότι όσο χάνετε το χρόνο σας με αυτές οι μύκητες στα πόδια σας επιδεινώνονται.

Χρησιμοποιείτε πάντα μόνο φάρμακα ή σκευάσματα που είναι ειδικά για τη θεραπεία των μυκήτων των νυχιών.

Ένα από τα καλύτερα που μπορείτε να βρείτε είναι το σπρέι ONYCOSOLVE. Με το σπρέι ONYCOSOLVE θα μπορέσετε να απομακρύνετε τους μύκητες από τα νύχια σας εύκολα, γρήγορα και χωρίς καθόλου κόπο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *