Mon. Jun 17th, 2019

Μπορεί η προστατίτιδα να προκαλέσει καρκίνο του προστάτη;

prostatis

Μπορεί η προστατίτιδα να προκαλέσει καρκίνο του προστάτη;

Έχει παρατηρηθεί ότι οι άντρες που υπέφεραν συχνά από προστατίτιδα εμφάνισαν καρκίνο του προστάτη σε μεγαλύτερο ποσοστό από όσους δεν είχαν φλεγμονή.

Προς το παρόν ωστόσο δεν υπάρχει κάποια άμεση ένδειξη ότι η προστατίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. Πριν εξεταστεί η σχέση ανάμεσα στην προστατίτιδα και τον καρκίνου του προστάτη είναι πολύ χρήσιμο να κατανοήσουμε τι είναι η προστατίτιδα.

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προστατίτιδα;

Η προστατίτιδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο προστάτης έχει φλεγμονή και προκαλεί πίεση ή συστολή τη ουρήθρας η οποία με τη σειρά της θα προκαλέσει προβλήματα στην ούρηση.

Παρόλο που η διάγνωση της προστατίτιδας δεν είναι απειλητική για τη ζωή, τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν πολύ αρνητικά τη ζωή κάποιων ανδρών και να είναι ενοχλητικά για τους άλλους.

 

Η προστατίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε τέσσερις τύπους:

 

Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα: Είναι μια σχετικά σπάνια μορφή προστατίτιδας η οποία θεωρείτε αρκετά σοβαρή,  όμως είναι εύκολη στη θεραπεία με αντιβιοτικά.

Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα: Η οποία μπορεί να είναι πού δύσκολο να διαγνωστεί. Σίγουρα αν έχετε συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι το πρώτο και πιο σοβαρό σημάδι αυτής της χρόνιας προστατίτιδας.  Η αντιβιοτική θεραπεία είναι η καλύτερη πορεία δράσης.

Ασυμπτωματική προστατίτιδα: Συνήθως ανακαλύπτεται τυχαία όταν οι γιατροί θα κάνουν εξετάσεις για καρκίνο του προστάτη ή υπογονιμότητα. Η θεραπεία δεν είναι πάντοτε απαραίτητη.

Χρόνια προστατίτιδα ή Σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου:  Περιλαμβάνει περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων προστατίτιδας. Η διάγνωση είναι συνήθως δύσκολη επειδή οι γιατροί πρέπει να αποκλείσουν όλες τις άλλες πιθανότητες που περιλαμβάνουν τις βακτηριακές λοιμώξεις και οποιαδήποτε άλλη ουρολογική κατάσταση. Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται περιλαμβάνουν χρόνιο πυελικό πόνο που μπορεί επίσης να εμφανίζεται και στην πλάτη, τους όρχεις και την περιοχή της ουροδόχου κύστης. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί κόπωση, μυϊκοί πόνοι, πόνος στην κοιλιά, συχνοουρία και πόνος στο πέος. Οι τρέχουσες θεραπείες δεν είναι πολύ αποτελεσματικές και συνήθως απαιτούν πολλαπλές προσεγγίσεις.

 

Η προστατίτιδα και ο καρκίνος του προστάτη

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που να εξηγούν γιατί οι άνδρες με προστατίτιδα διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη πιο συχνά από ότι οι άνδρες που δεν έχουν κάποια λοίμωξη στην περιοχή.

Οι άνδρες με προστατίτιδα επισκέπτονται συχνά το γιατρό τους και αναζητούν ουρολογική φροντίδα, κάτι που σημαίνει ότι θα εξεταστούν διεξοδικά για θέματα που έχουν να κάνουν με τον προστάτη. Γενικά η μεγάλη ευαισθητοποίηση στα θέματα του προστάτη και της λειτουργίας του, αυξάνει επίσης την εγρήγορση σε κάθε νέο σύμπτωμα ή ευαισθησία της περιοχής.

Επίσης οι άνδρες με προστατίτιδα εξετάζονται πολύ συχνά  ενώ είναι πολύ πιθανό να κάνουν και την εξέταση προβολών αντιγόνου ειδικού προστάτη (PSA) -ειδική εξέταση- αλλά και βιοψία της περιοχής. Είναι επίσης πιθανό ένας άνδρας που εμφανίζει συμπτώματα προστατίτιδας τελικά να διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, κάτι που δεν θα ανακάλυπτε έγκαιρα να δεν είχε υποβληθεί σε όλες αυτές τις εξετάσεις.

Ανάμεσα στους άνδρες που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη ή  με προστατίτιδα, η επιλογή του καλύτερου θεραπευτικού σχεδίου ίσως να μην είναι και ότι πιο εύκολο. Κάποιοι άνδρες μπορεί να επιλέξουν την ορμονοθεραπεία, η οποία μπορεί να μην έχει επίδραση στον καρκίνο αλλά θα βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της προστατίτιδας. Άλλοι άνδρες επιλέγουν την ακτινοβολία, αλλά αυτή η θεραπεία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της προστατίτιδας.

Κάτι ακόμα που πρέπει να σκεφτούν οι άνδρες που δεν έχουν προστατίτιδα αλλά κάνουν θεραπεία με ακτινοβολία για τον καρκίνο του προστάτη, είναι ότι μπορεί να αναπτύξουν προστατίτιδα και να εκδηλώσουν όλα τα συμπτώματα της, λόγο των επιδράσεων της ακτινοβολίας στην περιοχή. Τα συμπτώματα της προστατίτιδας ακτινοβολίας είναι σχεδόν πανομοιότυπα με αυτά του συνδρόμου χρόνιου πυελικού πόνου.

 

Προστατίτιδα, καρκίνος του προστάτη και προστατεκτομή

Οι άνδρες που έχουν σοβαρά συμπτώματα προστατίτιδας που δεν μπορούν ούτε να ανεχθούν αλλά ούτε και να τα αντιμετωπίσουν,  επιλέγουν μερικές φορές να υποβληθούν σε προστατεκτομή, ακόμη και αν δεν έχουν καρκίνο του προστάτη. Ελπίζουν  ότι τα συμπτώματά τους θα ανακουφιστούν ή θα εξαλειφθούν.

Συχνά, ωστόσο, τα συμπτώματα συνεχίζουν ή μπορεί να εξαφανιστούν για μικρό χρονικό διάστημα και έπειτα να επιστρέψουν ξανά. Κατά μέσο όρο περίπου το ένα τρίτο των ανδρών με συμπτώματα προστατίτιδας που θα κάνουν ριζική προστατεκτομή θα αισθανθούν κάποια ανακούφιση.

Μία δύσκολη κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε άνδρες μετά την προστατεκτομή λόγο καρκίνου, είναι να εμφανίσουν πολύ σοβαρά συμπτώματα προστατίτιδας ακόμα και για πρώτη φορά. Χωρίς δηλαδή να έχουν εμφανίσει ξανά τέτοιου είδους συμπτώματα.

Επειδή αυτοί οι άνδρες δεν έχουν προστάτη πλέον, μια εξήγηση για τον πόνο τους είναι κάποιο είδος βλάβης που συνέβη στο πυελικό νεύρο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Αυτός ο τύπος πόνου συχνά ανταποκρίνεται καλά στην φυσιοθεραπεία, τη θερμική θεραπεία, τα μυοχαλαρωτικά και το στοχοθετημένο ερέθισμα σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Συνολικά, ο καρκίνος του προστάτη και η προστατίτιδα μπορούν να εμφανιστούν ταυτόχρονα. Η παρουσία της προστατίτιδας όταν οι άνδρες προσπαθούν να θεραπεύσουν τον καρκίνο του προστάτη κάνει την όλη διαδικασία ακόμα πιο δύσκολη.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η θεραπεία της προστατίτιδας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συνήθως υποστηρικτική και όχι θεραπευτική. Είναι επίσης σημαντικό να έχετε έναν γιατρό  που έχει συνεργαστεί με άνδρες που έχουν παρουσιάσει και τις δύο καταστάσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *