Tue. Apr 23rd, 2019

Διαταραχές της έμμηνου ρήσεως

Διαταραχές της έμμηνου ρήσεως

Οι διαταραχές της εμμήνου ρήσεως είναι: 
α) Πρόωρη ήβη
β) Καθυστέρηση ήβης
γ) Αιμορραγίες κατά την ήβη
δ) Ανωμαλίες γενετικού κύκλου
ε) Δυσμηνόρροια.

Ο οργανισμός της γυναίκας αρχίζει να ωριμάζει κατά την ήβη. Ο οργανισμός σε αυτή την περίοδο βρίσκεται μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ωρίμου γενετικής ηλικίας.

Στη περίοδο αυτή της ζωής της γυναίκας μπορούμε να βρούμε ανωμαλίες όπως είναι η πρόωρη ή η καθυστερημένη ήβη, αιμορραγίες, διαταραχές του κύκλου και η δυσμηνόρροια.

Α) ΠΡΟΩΡΗ ΗΒΗ

Είναι η κατάσταση κατά την οποία η έμμηνος ρήση και τα λοιπά  χαρακτηριστικά που την συνοδεύουν εμφανίζονται νωρίτερα κατά την παιδική ηλικία, δηλαδή σε ηλικία μικρότερη των εννέα χρονών. Μπορούμε να πούμε ότι σε μερικές περιπτώσεις αυτό μπορεί να οφείλεται σε γενετικά κληρονομούμενη προδιάθεση και δεν υφίσταται κάποιο οργανικό αίτιο.

Σε άλλες περιπτώσεις όμως το φαινόμενο αυτό μπορεί να οφείλεται σε λόγους συσχετισμένους  με τα επινεφρίδια, τον υποθάλαμο, την υπόφυση, τον ίδιο τον εγκέφαλο ή τους θηλυκούς γανάδες.

Όσον αφορά τα επινεφρίδια υπάρχει πιθανότητα καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι, υπερπλασία των επινεφριδίων, να μετέχουν στην έναρξη του φαινόμενου.

Στη συνέχεια όμως έχουμε αρρενοποίηση του θήλεος ασθενούς. Επίσης φλεγμονές, εγκεφαλικές βλάβες ή όγκοι στον υποθάλαμο, κυρίως κρανιοφαρυγγιώματα, και λοιπά, θα μπορούσαν να ευθύνονται για την πρόωρη έναρξη της ήβης.

Όσον αφορά τους θηλυκούς  γονάδες, οι όγκοι των ωοθηκών όπως θηλώματα, δυσγονιώματα, και λοιπά, ή και ακόμα οι πολυκυστικές  ωοθήκες θα μπορούσαν να είναι μια αιτιολογία έναρξης του φαινομένου της πρόωρης ήβης.

Κλινικά χαρακτηριστικά της πρόωρης ήβης

Κλινικά χαρακτηριστικά στην περίπτωση της πρόωρης ήβης, έχουμε κοντύτερα πόδια, πιο μακρύ κορμό, μεγαλύτερη της φυσιολογικής περίμετρος του κρανίου και αυξημένη λίμπιντο από μικρότερη ηλικία.

Όπως είναι λογικό αυτό που πρέπει να κάνει ο κλινικός ιατρός είναι να προσπαθήσει να κρατήσει πολύ καλό ιστορικό, με τη βοήθεια των γονιών οπωσδήποτε, να ζητήσει τις σωστές εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, ώστε να έχει μια πλήρη εικόνα της κατάστασης, έτσι ώστε να διαφοροδιαγνώσει  την ιδιοσυγκρασιακή μορφή της πρόωρης ήβης από τις υπόλοιπες παθολογικές αιτιολογίες.

Ψυχολογική υποστήριξη στη φάση αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί ο ασθενής παραμένει να είναι ένα παιδί και ίσως η θεραπεία που θα χρειαστεί να είναι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε και η οικογένεια και η ασθενής θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι, να συμμετέχουν και να βοηθούν στην εξέλιξη της θεραπείας ώστε να φτάσουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν.

Β) ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΗΒΗΣ

Η καθυστέρηση της ήβης είναι ένα άλλο φαινόμενο το οποίο στην καυκάσια φυλή είναι συμβιβασμένο με την καθυστέρηση της αρχης της έμμηνου ρήσης μετά το 15ο έτος της ηλικίας.

Τα αίτια όπως και στη προηγούμενη περίπτωση της πρόωρης ήβης μπορεί να είναι  ιδιοσυστασιακά, θα μπορούν να είναι υποθαλαμικά, υποφυσιακά, ωοθηκικά ή ακόμα και εγκεφαλικά.

Επίσης σε μερικές περιπτώσεις θα μπορούν να συνυπάρχουν ή να είναι η κυρίως αιτία ανωμαλίες ανατομικές της μήτρας.

Όπως είναι φανερό θα πρέπει να αποκλείσουμε να παθολογικά αίτια για να φτάσουμε στην απόδειξη της ιδιοσυγκρασιακής καθυστέρησης της ήβης , πράγμα το οποίο θέλει εξειδικευμένες απεικονιστικές και αιματολογικές εξετάσεις.

Όγκοι του εγκεφάλου, του υποθαλάμου και της υπόφυσης, όπως επίσης η υποφυσιακή ανεπάρκεια θα μπορούσε να είναι μία αιτία του φαινόμενου. Επίσης  ψυχικά σοκ θα μπορούσαν να παίξουν μία αιτία για την ύπαρξη του φαινόμενου.

Το σύνδρομο TYRNER

Το σύνδρομο TΥRNER που έχει να κάνει  με ωοθηκική αγενεσία  μπορεί να είναι ένα αιτία του φαινόμενου και για αυτό ένας καρυώτυπος πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικός.

Στην περίπτωση συνδρόμου TΥRNER αυτό που έχουμε είναι αμηνόρροια . Ο θύμος αδένας επίσης παίζει ένα σημαντικό ρόλο  σε περιπτώσεις που έχουμε καθυστερημένη ήβη και ανατομικές βλάβες της μήτρας  ή του κόλπου, όπως η ύπαρξη άτρητου παρθενικού υμένα με σύνοδο αιματόκολπο και αιματόμητρα, δηλαδή συλλογή αίματος στη μήτρα και στον κόλπο, θα μπορούσαν να είναι μία αιτία καθυστέρησης της εμμήνου ρήσεως, και όχι ορμονικής καθυστέρησης ήβης, γιατί το πρόβλημα στην περίπτωση που αναφέραμε είναι  καθαρά μηχανικό .

Κατά την περίοδο της ήβης μπορούμε επίσης να έχουμε διαταραχές του κυκλου και είναι κάτι πολύ συχνό, όπως παρατεταμένης  αιμορραγίας, ο κύκλος συνήθως κατά τη διάρκεια της ήβης είναι άστατος και αυτό οφείλεται σε μία σχετική ανωριμότητα του ενδοκρινολογικού συστήματος της γυναίκας .

Σε αυτή την περίπτωση όμως η διάγνωση θα πρέπει να βασιστεί σε πλήρη διερεύνηση εργαστηριακή, ώστε να αποκλειστούν πιθανές ανωμαλίες, όγκοι και τα λοιπά.

Η  θεραπεία συνίσταται στη χρήση αντισυλληπτικών δισκίων για αρκετό χρονικό διάστημα ούτως ώστε μετά το πέρας αρκετών μηνών να σταματήσουμε και να δούμε  αν ο κύκλος συνεχίσει να είναι ασταθής ή αρχίζει να σταθεροποιείται.

Σε περιπτώσεις έντονης αναιμίας θα πρέπει να χορηγείται σίδηρος και φυλλικό οξύ και φυσικά η ασθενής να είναι κάτω από εργαστηριακό έλεγχο ανά τουλάχιστον δίμηνο προκειμένου να γίνεται η σωστή αντιμετώπιση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *